En verden full av motorsport konkurranser.

Motorsporten i Norge blir styrt av to ulike forbund; Det første er Norges Bilsportforbund for bilsport og det andre er Norges Motorsportforbund for resten. Men Norsk bilsport er organisert gjennom Det internasjonale bilsportforbundet (FIA). Det har det forsåvidt alltid vært også.

I 1916 ble norsk Norsk Motorcycle-Club ble stiftet. Det utløste starten på motorsporten. Norsk Motorcycle-Club byttet etterhvert navn til Norsk Motor Klubb.

Ulike motorsportkonkurranser

Det finnes en helt del ulike konkurranser man kan delta i dersom man driver med motorsport. Disse tar sted over hele verden og det finnes noe for alle og enhver. De mest kjente er listet nedenfor:

• 24-timersløpet på Le Mans

• Autoball

• Baja 1000

• Camel Trophy

• Europa Truck Trial

• Formel 1

• MotoGP

• NASCAR

• Rainforest Challenge

• Rally Paris–Dakar

• SCCA Pro Rally Championship

• World Rally Championship

• World Touring Car Championship

Formel 1 er et verdensmesterskap som kjøres over hele verden. Tradisjonelt består løpet av alt mellom 15 og 20 løp, og hvert team deltar med to ulike biler. Formel 1 er en svært populær sport i TV-sammenheng. Løpene blir sett av over 400 millioner seere på verdensbasis i 2015. I Norge er Formel 1 den største motorsporten på TV.

I Norge har vi en ung talentspire som jobber mot formel 1 drømmen. Dennis på kun 14 år har signert avtale med selveste Red Bull. Han forteller i intervjuet at han ønsker å leve av dette. Les artikkelen her om Dennis.

Europa Truck Trial er en av de større konkurransene for tunge kjøretøy. Målet er å komme seg gjennom den markerte løypen uten å pådra seg punkter. Man får punkter ved å komme borti en port eller ved å endre kjøreretning.

NASCAR er den største motorsportarrangøren i USA. NASCAR står for National Association for Stock Car Auto Racing. NASCAR arrangerer mange arrangement, mer enn 1500 løp på over 100 baner i 38 ulike stater. De tre største og viktigste defineres som Sprint Cup, XFINITY Series og Camping World Truck Series. I tillegg styrer organisasjonen NASCAR Regional Racing og Dodge Weekly Series.

Rally Dakar, som tidligere het Rally Paris–Dakar, er et årlig bil- og motorsykkelløp organisert av ASO. ASO står for Amaury Sport Organisation. I og med at løpet er åpen for amatører er en veldig stor andel av deltakerne amatører, omtrent rundt 80% av deltakerne.

Verdensmesterskapet i rally FIA World Rally Championship arrangeres hvert år av FIA. FIA er det internasjonale bilsportforbundet. Dette løpet består av flere enkeltløp. Resultatene fra disse løpene akkumuleres, og det kåres to vinnere hvert år. Altså to verdensmestere. En vinner blant førerne og en blant konstruktørerne.

ETCC var et internasjonalt mesterskap for standardbiler. Dette ble lagt ned i 2005. Som en videreføring av dette ble World Touring Car Championship (WTCC) opprettet. WTCC blir regulert av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA).

En påminnelse til deg som liker å spille odds er Euro tabeller som stater opp hvert øyeblik..

Camel Trophy er et internasjonalt race som ikke tar sted lenger. Det var dog en årlig konkurranse sponset av sigarettmerket Camel. I tillegg til dette var racet også sponset av bilmerket Land Rover. Billøpet fungerte som en viktig tobakksreklame etter at å reklamere for tobakk ble forbudt i stadig flere land.

Når det kommer til terrengkjøring så er Rainforest Challenge den største konkurransen som finnes. Det finner sted vært år under monsunen i Malaysia. Monsunen bidrar til at forholdene blir ekstra vanskelige. Utfordringen er ikke å kjøre fort men å klare å ta seg frem på den 800 kilometer lange ruten.